Studiu: Femeile programează mai bine dacă nu se știe că sunt femei

Share This Post

În 2012, o programatoare pe nume Rachel Nabors a propus rezolvări la niște bug-uri dintr-un software open-source publicat pe platforma de colaborare GitHub.

Rachel a fost suprinsă să observe că toate propunerile ei erau respinse de coordonatorul proiectului. Respingerile erau politicoase și de obicei justificate prin greșeli de stil sau procedură. Intrigată, Rachel a publicat un articol pe blog despre problema ei. Obraznic dar realist, un cititor a comentat că poate de vină este sexul programatoarei.

A fost nevoie de câțiva ani și un studiu realizat de cercetători americani pentru a se confirma, cel puțin teoretic, idea. Se pare că programatoarele sunt chiar mai bine apreciate decât colegii lor bărbați, dar pentru apreciere maximă, nu trebuie să se știe că sunt femei…

Înainte să se enerveze cineva, hai să vedem cifrele, publicate de BBC.

GitHub are o comunitate de 12 milioane de programatori, dar nu impune dezvăluirea sexului în profilurile de utilizatori. Totuși, cercetătorii au reușit să determine sexul a 1.4 milioane de useri, adică 12% din total. Cum au reușit ? Fie pentru că sexul era evident din datele profilului sau pentru că au găsit adresa de email în profiluri publice de pe rețele sociale.

Înarmați cu aceste informații,  cercetătorii au descoperit următoarele:

  • pe eșantionul de aproape 1.4 milioane de utilizatori, 71.8% din sugestiile făcute de femei pentru modificarea unor programe au fost acceptate.
  • partea interesantă: au fost acceptate de patru ori mai multe propuneri făcute de femei decât cele ale bărbaților.
  • partea și mai interesantă: proporția acceptărilor a scăzut la 62.5% când userul era identificabil ca fiind femeie.

Ce deducem de aici ? Mai bine nu deducem nimic și încercăm să reparăm ceva de 1 și 8 Martie.

Margaret Hamilton Female Programmer Apollo Project

și
Barbat abordeaza femeie prin mesaj scris in cod

More To Explore

KodingTech

Cum pot atacatori sa ocoleasca MFA?

In comunicările anterioare, am tot punctat ca una dintre cele mai bune metode de a-ți proteja datele (atât ca business, dar și personal) este implementarea