Și-a șters tot business-ul cu o greșeală de cod

Share This Post

Povestea asta vine la fix ca să dovedească încă o dată cât de important este backup-ul bine făcut. Despre ce este vorba ?

Un furnizor de hosting pe nume Marco Marsala a șters din greșeală tot ce avea stocat pe servere – atât datele proprii cât și site-urile clienților săi.
Problema a devenit publică după ce Marsala a cerut sfaturi pe un forum pentru experți în servere, unde a scris că a rulat un cod distructiv care i-a șters datele.
Răspunsurile primite: “Ai ieșit din business.” “Nu sfaturi tehnice îți trebuie ci un avocat.

Dezastrul a fost provocat de comanda “rm -rf“: 
rm” îi cere computerului să ștearga fișiere.
r” șterge totul într-un anume folder.
f” înseamnă “ștergere forțată”, adică ignorarea avertismentelor obișnuite în asemenea situații.

Îm mod normal, codul de mai sus șterge tot ce găsește în anumite părți ale computerului, dar în acest caz comanda nu a fost direcționată către o anumită zonă a datelor, deci a șters tot ce a găsit în computer. Inclusiv backup-urile, aflate pe același calculator.

Cum evităm situațiile de acest gen ?

Backup dublu. Stochează datele pe două discuri diferite. Dacă pierzi unul îți rămâne celălalt. Probabilitatea să le pierzi pe amândoua simultan este prea mică, ar însemna să fii un ghinionist mai special.

Backup în locuri separate. Cele două discuri să fie în locuri diferite. Nu le ține în același sertar sau în același server, că poate verși exact acolo cafeaua/berea/sucul. Nu mai vorbim de foc, trăsnet sau meteoriți.

Backup offline. Asigură-te că măcar unul din discurile de backup este offline. Astfel, nicio comandă de tip rm -rf nu poate ajunge la el, oricum te-ar chema.

tricou pinguin joc de cuvinte programator

Foto header: Ryan McGuire via.

More To Explore

KodingTech

Cum pot atacatori sa ocoleasca MFA?

In comunicările anterioare, am tot punctat ca una dintre cele mai bune metode de a-ți proteja datele (atât ca business, dar și personal) este implementarea